Бележка на редактора:  бивш продуцент и кореспондент на CNN, е колумнист

...
Бележка на редактора:  бивш продуцент и кореспондент на CNN, е колумнист
Коментари Харесай

Становище: Как един ход на Байдън да откаже определянето на терорист на подкрепяната от Иран милиция има обратен ефект

Бележка на редактора:   бивш продуцент и сътрудник на CNN, е колумнист по международните въпроси. Тя е седмичен помощник на мнението на CNN, колумнист на The Washington Post и колумнист на World Politics Review. Мненията, изразени в този коментар, са нейни лични. Вижте в CNN.

Американските военни сили още веднъж се сблъскаха с нападателни, евентуално смъртоносни дейности на милиции, съдружници на Иран, в Близкия изток през уикенда. Това е в допълнение доказателство, че американските старания за въздържане на рисковата, упорита враждебност на тези милиции просто не работят. Съобщението до Иран не стига.

В неделя експлозии раздрусаха Червено море¸ тясното, само че главно водно тяло, което свързва Европа с Близкия изток и Азия. Йеменските милиции хути, тясно свързани с Иран, изстрелваха ракети по търговски плавателни съдове и евентуално по кораби на военноморските сили на Съединени американски щати, тъй че Съединените щати отвърнаха на огъня, сваляйки дронове, повтаряйки към този момент прочут, само че все по-опасен цикъл, който заплашва да ескалира с евентуално злокобни последствия.

USS Carney отговори на серия от четири офанзиви на хусите, съгласно Централното командване на Съединени американски щати. Повечето от задачите на милицията са били цивилни товарни кораби, само че обезпокоително е, че минимум един въоръжен дрон се е „ насочил към Карни, макар че съответната му цел не е ясна “, се споделя в изказването на Съединени американски щати.

Продължаващите офанзиви на милиции, съюзени с Иран и неговия Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война, или IRGC, ориентирани към американските сили в Близкия изток дружно с цивилни кораби, слагат несъстоятелна алтернатива за администрацията на Байдън.

Белият дом умно желае да предотврати разширението на войната сред Израел и Хамас — подобно на хусите, член на „ оста на съпротивата “ на Иран — разрастването в районен спор. Но пълномощниците на Иран безмилостно се подиграват на американците. Партньорите на Иран са подхванали най-малко 76 обособени атаки срещу американските сили в Сирия и Ирак от средата на октомври, сподели представител на защитата пред CNN. Те нападат американски цели съвсем всекидневно.

Администрацията на Байдън се пробва да модулира отговора си, като отвръща задоволително мощно, с цел да възпре Иран с голям брой удари против разнообразни цели — убивайки членове на подкрепяните от Иран милиции в Ирак този уикенд, нанасяйки удари оръжейни складове на IRGC в Сирия, предупреждавайки Хизбула в Ливан да намерения два пъти, преди да се намеси – само че не толкоз мощно, че да попадне в клопката на включване в друга война, която нито президентът Джо Байдън, нито който и да е виновен човек в Америка желаят.

Иран знае това.

Някои републиканци критикуват администрацията на Байдън, че не прави повече, с цел да предотврати офанзивите на хусите и други подставени лица на Иран. Бившият министър на защитата Леон Панета, демократ, неотдавна също прикани за по-агресивен метод.

Докато Израел и Хамас се бият между тях, Иран показва своето непокорство, пробвайки се да покаже мускули, наблягайки географския си обсег в няколко страни от Близкия изток, може би пробвайки се да сплаши други районни противници, дружно с Израел и даже Съединените щати. Като държи личните си униформени бойци значително надалеч от борбата, Техеран има правдоподобно отказване за присъединяване си в офанзивите.

Малцина са заблудени. В изказването на Централното командване в неделя се показва, че Съединени американски щати считат, че офанзивите на хутите „ са изцяло позволени от Иран “.

За хусите тези насилствени прояви на взаимност с Хамас съставляват опция да укрепят позицията си измежду арабската и мюсюлманската общност, които са твърдо на страната на палестинците.

Каквато и да е мотивацията, продължаващите офанзиви и ескалиращите закани за гражданското мореплаване не могат да бъдат оставени.

Една от най-спешните точки в дневния ред е стабилизирането на изискванията в Червено море. Вижте карта. Червено море е каналът, който свързва Средиземно море с останалата част от Близкия изток и Азия. Всяка търговия сред Китай, Индия или други азиатски страни с Европа или източното крайбрежие на Съединени американски щати би трябвало да минава през Суецкия канал, който свързва Средиземно и Червено море. Хусите съставляват сериозна опасност за интернационалната търговия и международната стопанска система, да не приказваме за районната непоклатимост.

Съединени американски щати и НАТО би трябвало уверено да пазят свободата на корабоплаването. Хусите, въоръжена от Иран организация, би трябвало да бъдат изправени, преди злополучие в морето да изпрати ударни талази от разстройства в международната стопанска система.

На първо място, хусите би трябвало още веднъж да бъдат избрани като терористична организация.

Миналия месец администрацията на Байдън разкри, че преразглежда „ евентуалните терористични обозначения “ за шиитската екстремистка група. Вече членове на Конгреса, демократи и републиканци, приканват администрацията да направи тъкмо това.

Този ход ще удостовери смяната в геополитическата позиция на администрацията и отслабващото въздействие върху външната политика на Байдън от страна на прогресивните сили в Демократическата партия.

През февруари 2021 година, единствено месец след встъпването в служба на Байдън, едно от първите дейности на държавния секретар Антъни Блинкен беше премахването на определянето на хусите като терористична група.

Решението беше удивително, защото известието на Държавния департамент удостовери, че хусите в действителност са терористи, отбелязвайки, че групата, публично известна като Ансарала, „ отвлича и мъчи жители на Съединените щати и доста от нашите съдружници, отклонявайки брутално филантропична помощ репресиране на йеменци.

Все отново войната сред бунтовниците хути и държавното управление, което те желаеха да смъкват в Йемен, подкрепено от коалиция, водена от Саудитска Арабия, се трансформира в огромна филантропична злополука. Прогресивни фигури твърдяха, че премахването на определянето на терорист — независимо от неговата точност — ще избави животи.

В тези дни администрацията на Байдън се опитваше да охлади връзките със Саудитска Арабия, проект, който по-късно също се провали.

Това, че хусите са терористи, е несъмнено. Те са затворили и изтезавали безчет йеменци и чужденци. Правозащитните организации в детайли са документирали нарушаванията си. Те са смазали правата на дамите, затваряйки и измъчвайки дами, което кара критиците да допускат, че Йемен се е насочил в посоката на талибаните в Афганистан. Те преследваха публицисти, осъждаха ги на гибел, преди да ги подложат на изтезания, и рутинно малтретираха други цивилни, до момента в който блокираха филантропичната помощ да доближи до тях.

Техният протест се надигна от отдалечената мухафаза Саада в Йемен, където етническите хуси изповядват зайди шиитски ислям. Хусите упрекнаха държавното управление на тогавашния президент Али Абдула Салех в корупция и че е прекомерно покрай Саудитска Арабия и Съединените щати.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР